buah hati sayelah :)



★ assalamualaikum semua 
bangun subuh tak?
kaloo bangun : alhamdulilah..
kaloo tak : nauzbillah..
hehehehhe

saye tak tidur pun satu malam ni
ahaks!
movie marathonlah katakan
malam ni cerita hindustan
"BAAZIGAR"
menjadi pilihan saya
layan punya layan
tak sangka dah pukul 7

*naseb baek takleh solat,kaloo tak:nauzbillah jugak!


lepas habes tengok cerita ini
saye terus nanges........
nanges yang macam korang baru lepas clash....
macam baru dapat tahu yang laptop korang hilang....
macam baru dapat tahu yang pagi ini ade exam tapi korang tak pergi....
macam baru dapat tahu yang korang kena tukar kolej laen next semester (tidak!!!)

ha....macam tulah saye nanges
ahaks

*actually sekarang pun tengah meleleh lagi
sobsobsobsob :(

tak tahu kenapa tapi saye rase sayu tengok ending cerita ini
demi nak bahagiakan mak dye,sampai sanggup korbankan diri !!!
sumpah saye rendu mama saye
sangat-sangat
sampaikan saye mampu bawa kancil kecil saye tu balik ipoh sekarang jugak
sobsobsobsob

baru saye sedar
saye selalu lupa and abaikan mama saya
saya jarang kol dye
tanya khabar dye
tanye dye dah makan ke belom
tanye dye hepy tak hari ini
tanye dye masak ape hari ini
sobsobsobsob

dulu saya dengan mama rapat sangat
mase kat asrama dulu,selalu kol
hantar email...
*dah takleh hantar email sebab mama suke lupe pasword.....
sobsobsobsob

sekarang
nak kol kejap pun takleh
pastu bile mama tanye nape jarang kol??
jawapan yang sama : akak busylah mama!!
sampaikan mama dah panggil saye YB...
ahaks
tapi saye tahu mama sedih
ralat
kecil hati
terkilan
sobsobsobsob

dulu mase kecik
kitorang takot dengan mama
mama garang
garang sangat-sangat
kaloo korang rase mama korang lagi garang
korang darabkan kegarangan mama korang kepada 3x ganda!!!
itulah tahap kegarangan mama saye.....
kaloo tak siap homework : tali pinggang !!
kaloo tak kemas rumah : hanger !!
kaloo tak basuh pinggan : penampar !!
kaloo tak lipat kain : cubit !!
and yang paling digeruni .......
kaloo mama dah ngamuk sakan : paip air
heheheh
saketnye tuhan je yang tahu
boleh demam kot
sobsobsob

tapi....
lepas semua tu...
mama datang kat kitorang mase kitorang tidur
dye ingat saye tidurlah tu
hehehehe
pastu dye ambik minyak gamat
dye sapu kat semua bekas-bekas yang ade
mase tu,segala marah,benci dan saket hilang!!
tak kisah pun kena pukul......
sebab lepas tu mama sapu ubat.....
and moment tu takkan boleh diganti dengan ape-ape pun
sobsobsobsob

mase saye dapat UPSR 5A
mama nanges peluk saye....
saye dapat PMR 7A (ye..B saye ialah BM)
mama nanges jugak sebab saye dapat ganti B tu dengan lulus peperiksaan DELF A1 bahasa perancis...
mase dapat SPM 7A
mama tak marah and membebel
tapi mama peluk saya and cakap
i'm proud of you...
dan mase saye wakil UKM untuk FESTKUM....
mama sanggup turun PERLIS hanya untuk tengok persembahan saye 
yang hanya 10 minit.....
so that at the end of the show...
dye leh peluk saye and cakap
i'm proud of you.....
sobsobsobsob

saya mengaku saya bukan anak yang baik
yang solehah
yang pandai
yang bagus
senang kata yang boleh dibanggakan
tapi mama saya tak pernah buat kami rasa macam kami ini tak berguna or useless
memanglah kaloo mase dye marah...ade jugak terkeluar
tapi adatlah.....
camne pun kami tak kisah sebab 
nak bandingkan dengan jasa dye besarkan and didik kami.....
dengan cacian dan makian dye yang kejap tu,
terlalu berharga untuk dibandingkan!!
mama kuat untuk kami
mama bangun untuk kami
dan mama redah ape je untuk kami....
sobsobsobsob

bukan saya tak tahu ape yang mama perlu tempuh selama ini
terlalu banyak penderitaan
kesakitan
dan tangisan
tapi dye kuat
dye kuat untuk kami
mase tasya kena food-poising : mama jage dye selama 5 hari kat hospital padahal mama kerja...
mase ily nak peperiksaan : mama tunggu dengan dye stadi sampai pukul 3 pagi and hasilnya ily dapat no.3 dalam kelas..
mase ina kena hina dengan kawan kat sekolah : mama datang sekolah and pertahankan ina sebab ina tak salah...
and
mase saye.....
takde duet : mama gadaikan ape yang ade untuk saye berjimba di UKM....
takde laptop : mama usaha cari duet untuk belikan laptop so that senang buat eksaimen tapi saye maen FACEBOOK...
takde kereta : mama bagi guna kereta so that senang pergi fakulti padahal lebih kerap berjalan-jalan....
betapa lalainye saye...........
sobsobsobsobsob

saye tak tahu nape baru sekarang saye sedar saye terlalu banyak lalai dan alpa
saye terlalu senang dan terlalu bahagia
padahal disebalik kesenangan tu
mama saye macam orang gila berhempas-pulas demi 
anak-anak dye....
sobsobsob

teringat mase saye kena demam chikugunya...
badan saye naek gatal-gatal and sengal-sengal kat sendi
saye tidur kat bilik mama
saye ngadu saye saket....
mama bangun pastu picit badan saye
sampai saye lena
mase saye putus dengan ayie,saye tak henti nanges....
mama datang and cakap kat saye
"kaloo lelaki tu buat kamu nanges lebih dari kamu nanges mase kena pukul dengan mama,dye bukan untuk kamu.."
itu antara nasehat yang paling saye ingat selama saye hidup ni.....
sobsobsobsob

kaloo ikotkan saye yang paling jauh dari mama 
berbanding adik-beradik saye yang laen...
sebab saye duduk asrama....
and saye juga yang paling rapat dengan mama saya
sebab saye banyak hilang mase untuk bersama-sama dengan dye
kaloo boleh putar masa,saye nak ulang balik zaman sekolah rendah...
walaupun zaman tu ialah zaman kritikal bagi famili kami,
tapi kami bahagia dan seronok dan kami bersama!
sobsobsobsob

saye rendu sangat dengan keluarga saye sekarang...
sangat sangat sangat
sobsobsob

*saye sangat berharap agar ALLAH tak amik nyawa mama saye or saye cepat-cepat sebab saye nak bahagiakan dye dulu and saye nak dye ade dengan saye selamanya.....

tapi if dah sampai ajal saya or mama saye
saye just nak cakap
SAYE BERTUAH JADI ANAK MAMA.....

i miss u so much mama
so so so so much.....



















4 ✿ panda comel ✿:

~S.H.A.I~ said...

akak terharu la halida..huhu~
sedey lak bace..teringat kat mak trus.nk balik umah..waaaa!~~

halyda hisham (^_^)v said...

hehehe
sayangi mereka selalu okies
hehehe :)

JEFRI said...

nanges....T_T

walaupun ko rasa ko bukan anak yang solehah, anak yang pandai, anak yang bagus, tapi ko tetap anak yang halida...(yang kekal - based on halid/khalid)

stay with who u are and improve...~
mom's love is unconditional...

*even solehah forensik pun bukan anak yang solehah...xcaya tanya beliau.peace.

halyda hisham (^_^)v said...

tq jefri
kaulah peinspirasi aku
hehehehe
:)