KL Gangster (Y U NO GOOD??)




✖ poster KL Gangster 


salam korang!
ye,malam ini saya akan meng-review cerita yang dikatakan telah mendapat untung sebanyak RM10 juta bhai~
bukan sepuluh sen der,10 juta tau!

okies,pertama sekali,
tadi saye ade kesempatan untuk menonton movie ini di The Mines.
sebenarnye saye jarang tengok movie melayu di cinema.
selalunye layan bile dah download,
ataupun beli dvd cetak rompak,
or tunggu mase raye.
Astro Ria kan suke tayang filem-filem melayu mase raye?

so kirenye ni cubaan berani mati oleh sayelah!
wewiiitttt~
bajet minah blond pulak ye.
ahahahahaha

cinema memang full-house lah!
penuh orang kot.
so saye macam lagilah dapat rase yang movie ini maybe laen dari yang laen.
dah dapat rase patriotisme makin tinggi dalam diri!
hehehehe.

so bile stat je citer ni,
saye pun dengan khusyuk and tawaduk tengok tanpa melepaskan satu adegan pun.
ade juga terganggu kejap dengan aksi orang depan yang asyik berpeluk sakan.
saye tak salahkan dye sebab yelah......
pakai baju nipis je,tu pun bahagian leher terbuka luas.
and then,pakwe de sejuk kot,
tu yang kena bagi peluk kuat-kuat.
kang demam,sape nak bawak pegi jalan-jalan?
and then,ni kan cerita KL Gangster,maybe bagi dye citer hantu kot!
wewiiiiiitt :)

so kaloo korang nak tahu pasal sipnosis dye,
saya sangatlah malas nak tulis panjang-panjang.
korang boleh pegi kat blog 
tuan pengarah A.K.A Syamsul Yusof



sekarang bermulalah episod review saye...

basically, ianya agak longgar dan agak tergantung....
itu secara kesimpulannye.

so kalo secara pendahuluannye,
sebenarnye cerita ini best tau!
don't get me wrong wahai syamsul yusof....
cerita ini best and agak daring and mencabar
and seyesly macam satu improvement untuk penggiat seni tanah air..
(ohhhh,saye rase macam kak ogy bagi komen dalam AF je..!!)

tapi banyak actually kelemahan yang boleh dibaiki 
and sorry to say,
cerita ini tak berapa berbaloi dengan harga tiket RM12.

first thing,ianya terlalu longgar dari sudut skrip dan,
takde jalan cerita pun encikkk!!
i mean,takde story in this film!!
okies,semua orang tahu ianya pasal taiko-taiko dan gangster
but,ape lagi selain dari itu??
mane ceritanya?
mane olahannya?
and mane naik turunnye?

memang ade permulaan,konflik,klimaks dan peleraian serta ending,
but it's t0o generallllllllll~
terlalu simple and terlalu *surfaceyy*
syamsul hanya sentuh yang dasarnye
not the deep part of the story!

nape adenye gangster-gangster ini?
nape ade sistem taiko-taiko ini?
bile wujudnya?
ape yang SHARK(syamsul) dah buat pade MALEK(aaron)?
nape JAI(adyputra) boleh terlibat dengan gangster?
why ZATI(sheera iskandar) hilang terus watak dye?
mane pegi hilangnye watak mak MALEK??
ape kena-mengena FADHIL(zizan) dengan MALEK??

itu baru sikit persoalan yang saye nak timbulkan tentang movie ini.
and terus terang,ending dye terlalu cliche'.
ending serupa macam ending 'drama minggu ini' di TV3!
and sepatutnye,semua pengarah kena tau kot,
yang permulaan and endinglah maenkan peranan penting.
so dat biar penonton keluar cinema dengan pertanyaan begini;

"gile best dowh cerita tu....!!
        tak sangka macam tu ending dye."

daripada macam ini,


"emm jap sayang,nak pegi toilet."

"ape ending dye ekk?"

"laen kali kite download jelah,tiket mahal dowww~"

"abang,anak kite hilang."

no no no no.
biar orang keluar panggung sebuk bincangkan pasal movie ini.
bincangkan betapa hebatnye and bagusnye cerita itu.
bukannye bincangkan berapa ramai nak update blog mereka untuk review movie ini sebab terlalu banyak kelemahan.

and one important thing to note here,
kat KL,polis memang takde ekk??
mane pegi polis?
polis semua sebuk buat ape?
ianya seolah-olah nak gambarkan betapa horrornye MALAYSIA ini sampaikan kat sebelah jalan sane ade orang kena tembak,tapi kite semua macam.....

"kool lah,semua orang one day nanti mati kot!"

kena ade jugak scene yang tunjukkan campur tangan pihak berkuasa tapi maybe sebab mereka ni dah malas nak layan,
tu yang biar je gangster-gangster ni wat hal.
baru logik!

pastu,nape asyik nak gaduh je ekk?
sikit-sikit gaduh?
takleh tahan mamat gemuk yang langgar aaron aziz kat pasar.
ko dahlah besar,pastu ko langgar dye,
bukan dye langgar ko,
tapi ko yang nak emo lebih!
tu yang peliks gilers kot!
aduhai sayang,kalaulah dalam kehidupan kite ni,
setiap hari kite lajuuuuu je,
nak makan : lajuuuuuu,
nak tidur : lajuuuuuuu,
nak drive : lajuuuuuu,
nak berak pun : lajuuuuu,
takde feel brader...
tak layannn~

so same jugak macam dalam movie.
kena ade adegan slow,sederhana slow,normal,dan lajuuuuu!
baru seimbang...
bukan takde semua tu,ade je...
cume sekejap sangat!
yang panjang..bahagian gaduuuuuuhhhhh je!
sampai rase macam tengok WWE dah~~

and kenapa mesti jalan ceritanya terlalu senang?
pasal banduan yang nak bertaubat tapi dihalang oleh gangster-gangster yang gagah!!
humangaiiiiiii.....tolonglah paham!!
drama minggu ini pun ade kot jalan cerita camtu~
buatlah yang mencabar sikit weyh...
teringin benor teman nak jumpe penulis skrip dye ini..

ape kate syamsul amik saye je jadi penulis skrip?
kan best?
konfem bukan box office dah,
tapi dah box hotel kot!!
lagi besar!!

saya paling suke watak ZIZAN...
dye tu namenye watak bulat/bundar,
watak yang boleh berubah sifatnye..
kejap dye macam ade lagak gangster balik kampung,
kejap dye macam budak alim pulak!
dye memang bersahaja dan best sebenarnye.
and dyelah yang buatkan saye terhibur kejap mase tengok citer ini.
termasuklah watak bodoh-bodoh alang si SOFI JIKAN tu.
sumpah kelakar...!!

so kepada filem ini,
rating saye boleh bagi...

4.5 ★ 

1.5★ tu memang khas untuk zizan je!
sumpah kelakar~
congrats zizan!

tapi if sape-sape yang rase movie ini memang dah hebat and dah boleh kalahkan citer om-bak atau fast and furious.....
saye tak marah and saye okies je :)
setiap orang ade pendapat and tahap kepuasan terhadap filem yang tersendiri!
yang saye tahu,saye ni agak susah nak puas sikit!!
untuk filemlah ngenggggg.....!

by the way,tahniah untuk Syamsul Yusof 
untuk percubaan kali ini.
diharap agar terus maju dan bertambah maju lain kali.

saye mengkritik untuk kebaikan tau.
bukan nak menjatuhkan sape-sape.
harap maklum
(walaupun isi kandungannye lebih kearah macam nak menjatuhkan,tapi takde niat pun!!)

till then,salam my cute little chocolate chips!!

ps: aaron aziz sangat hot dalam cerita ini,ady putra sangat menjiwai watak dan sofi jikan sangat tak boleh blah!!
tahniah korang :)

ps lagi: pasal PEKIDA tu,guwa malas nak amik port.
buang karan weyh !!!!


3 ✿ panda comel ✿:

taliff said...

Hahahahaha...Yang adegan bertepuk kat depan tu best~~~nak tepuk jugak lah cam gini..wakakakaka...lakonan aaron aziz semakin hari semakin mantop. Tahniah untuk filem melayu kiter..terbaekkk~~

psst : Suka tengok filem action macam transformer jer..yang menate beruk ngarut..huhuhuhu

soooooour said...

jalan cerita movie ni terlalu simple...dorg more focus on part gaduh2 je kot....tp, not bad la...ok2 je...

halyda hisham (^_^)v said...

kepada mereka yang komen : arigato (^_^)v